ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Roloi Lavrio

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΘΟΡΙΚΙΑ 2023


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΘΟΡΙΚΙΑ 2023

Κατεβάστε εδώ το έντυπο με όλες τις εκδηλώσεις


Lavreotiki Art Project


Το Lavreotiki Art Project προσκάλεσε 12 σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής (άυλη, υλική και περιβαλλοντική) και να δημιουργήσουν νέα έργα για την ομαδική έκθεση με τίτλο Λαυρεωτική Γη. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2023 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων.

Μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία, το Lavreotiki Art Project προτάσσει την επιστροφή στο τοπίο της Λαυρεωτικής. Το 2022, οι καλλιτέχνες συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ολοήμερες περιηγήσεις στη Λαυρεωτική και παρακολούθησαν εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τοπικούς και άλλους φορείς. Η ερευνητική αυτή περίοδος αποτυπώθηκε ως διαδικασία στον ψηφιακό κατάλογο «LAVREOTIKI ART PROJECT» που δημιουργήθηκε από το THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (2022). Τα πρωτότυπα των καλλιτεχνών θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

H έκθεση Λαυρεωτική Γη θα αναπαράγει την αίσθηση της περιήγησης στο τοπίο της Λαυρεωτικής και την ανακάλυψη των στοιχείων που συνθέτουν την υλική, άυλη και περιβαλλοντική κληρονομιά, όπως βιώθηκε από τους συμμετέχοντες. Φωτογραφίες, ζωγραφική, performance, εγκαταστάσεις, γλυπτά και video art συστήνονται ως ζωντανά τεκμήρια των διακριτών και πολιτιστικών στοιχείων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αύγουστος Βεϊνόγλου, Μαρία Ευσταθίου, Eva Isleifs, Γεωργία Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Μαρία Νικηφοράκη, Campus Novel, Γιώργος Παλαμάρης, Κατερίνα Παπαζήση, Γιώργος Σαλαμέ, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Αλέξης Φιδετζής.

Φορέας οργάνωσης: ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ - ΑΜΚΕ
Υπό την Αιγίδα του Νομικού Προσώπου Δικαίου του Δήμου Λαυρεωτικής
Συνεργαζόμενοι φορείς: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY- Arts & Culture Research Lab Observatorium, Μπουλούκι- διεπιστημονική συλλογικότητα για παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, Bios. Ρομάντσο, On Materials-πιλοτικό συνεργατικό εγχείρημα

Χορηγός επικοινωνίας: LIFO, Lavreotiki Guide
Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ισλανδίας στο Όσλο, ICELANDIC ART CENTRE, LOT 51, Filmora Professional Photo Lab, ΡΑΜΦΟΣ ΥΛΙΚΟΚΕΡΑΜΙΚΗ, Zanias ceramics.

Σχετικά με τη ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΑΜΚΕ
Το Lavreotiki Art Project είναι το πρώτο εγχείρημα της ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΜΚΕ που συστάθηκε το 2022 στη Λαυρεωτική με στόχο της προώθηση της σύγχρονης τέχνης και την κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, εντός και πέρα από τη Λαυρεωτική. Οι κύριες δράσεις της είναι η διεπιστημονική έρευνα, η παραγωγή της σύγχρονης τέχνης και οι εκπαιδευτικές δράσεις.

Κινητό: 6980 86 7971
Web: lavreotikiartproject.com
Instagram: @lavreotikiartproject
Facebook: Lavreotiki art project


Φιλαρμονικές

Δημοτική Φιλαρμονική Ενότητας Λαυρίου, Δήμου Λαυρεωτικής


Η δημοτική φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1962 με αρχιμουσικό το Νικόλαο Ζαρμπ. Αρχικά λειτούργησε σαν μουσική σχολή αλλά σύντομα εμφανίστηκε σε εκδηλώσεις στην πόλη. Στη συνέχεια χρέη επικεφαλή έκανε ο Νίκος Χαραμής και στη συνέχεια αρχιμουσικός ανέλαβε ο Κώστας Μαυριδερός.

Υπήρξε μία διακοπή κατά την περίοδο της δικτατορίας και επαναλειτούργησε το 1979 με αρχιμουσικό τον Γιάννη Γλαντζή. Μετά τον θάνατο του Γιάννη Γλαντζή την διεύθυνση αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Λεμπέσης.

Σήμερα η φιλαρμονική λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Παντελή Πνευματικού, σε αναπαλαιωμένο κτίριο με έναν σύγχρονο εσωτερικό χώρο, στο κέντρο της πόλης και είναι δομή του ΝΠΔΔ «ΘΟΡΙΚΟΣ» του Δήμου.

Εμφανίζεται σε όλες τις υπηρεσίες και εκδηλώσεις της πόλης με περίπου 60 εκτελεστές και 35 μαθητές. Εφαρμόζει σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα με διπλωματούχους καθηγητές και παρέχει την εκπαίδευση δωρεάν.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Σουνίου και Κατσάμπα
Τηλ. ΝΠΔΔ «ΘΟΡΙΚΟΣ»: 22920 27774
Τηλ. Φιλαρμονικής: 22920 27649
E-mail: filarmonikilavriou@gmail.com
Facebook: ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΑΥΡΙΟΥ

Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής


Η Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2005 υπό τη διεύθυνση του Ευτύχη Ζάρμπ. Από την ίδρυσή της έως και σήμερα έχει σημαντική και συνεχή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας.

Έχει συμπράξει σε συναυλίες με τη Παιδική - Νεανική Χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής, τη χορωδία ΚΑΠΗ Λαυρίου καθώς και με τους τραγουδιστές Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μανώλη Μητσιά, Μπάμπη Τσέρτο, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ειρήνη Καραγιάννη.

Εκτός από τις καθιερωμένες ετήσιες συμμετοχές στις εκδηλώσεις του Δήμου μας αξίζει να αναφέρουμε:

• Το καλοκαίρι του 2006 τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων στην Παλαιά Φώκαια.
• Τον Απρίλη του 2007 τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Λοΐζου με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
• Το καλοκαίρι του 2008 τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσία του ίδιου του συνθέτη.
• Το καλοκαίρι του 2009 τη συναυλία – αφιέρωμα στους Χ. & Π. Κατσιμίχα.
• Τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του ποιητή της θάλασσας Ν. Καβαδία, τον Αύγουστο του 2010.
• Τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων στην Καμάριζα τον Αύγουστο του 2012.
• Τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων στην Κερατέα τον Αύγουστο του 2014.
• Τη συναυλία τον Μαΐο του 2015 με έργα του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στο Λαύριο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
• Τη συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο παρουσία του συνθέτη το 2016.
• Τη συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ με ερμηνευτές τους Μπάμπη Τσέρτο και Ειρήνη Καράγιαννη το 2017.
• Τη συναυλία στο Αλέξινατς (Σερβία) το καλοκαίρι του 2018.
• Τη συναυλία 'Διάλογοι Μίκης-Μάνος' με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά το 2018.
• Τη συναυλία με ερμηνευτή τον Γεράσιμο Ανδρεάτο το 2019.
• Στις 14 Ιουνίου 2019 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην τριλογία 'Λαύριο-Αθήνα-Ελευσίνα' που διοργάνωσε το σωματείο 'ΔΙΑΖΩΜΑ'.
• Τη συναυλία στο θεατράκι της Ρεμίζας τον Σεπτέμβρη του 2021.

Facebook: Παιδική Νεανική Χορωδία - Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής

Χορωδίες

Χορωδία Λαυρίου


Η χορωδία Λαυρίου ιδρύθηκε στο Λαύριο το 1939 από μια ομάδα Φιλομούσων Λαυριωτών με προτροπή του τότε ιερέως του Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής Αρχιμανδρίτη Αντωνίου Σιδέρη και άρχισε τη δραστηριότητά της αρχικά ως εκκλησιαστική χορωδία.

Επικεφαλής της Χορωδίας ήταν ο αείμνηστος μαέστρος Γ. Τζανετάκης. Στην κατοχή κάθε είδους δραστηριότητα σταματάει για να ξαναρχίσει πάλι η λειτουργία της Χορωδίας στις αρχές του 1948.

Εκτός από τη συμμετοχή σε θείες λειτουργίες και άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, η Χορωδία θα συμμετάσχει και σε εκδηλώσεις της πόλης μας. Έτσι κατά διαστήματα θα δώσει συναυλίες για την Τεχνική Σχολή του Δήμου, για τον Προσκοπισμό του Λαυρίου, για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, για τον Εκδρομικό Όμιλο Λαυρίου, για την ανέγερση και επισκευή των Α΄ και Β΄Δημοτικών Σχολείων, καθώς και στο πλαίσιο των μαθητικών επιδείξεων του Γυμνασίου.

Το 1981 θα γίνει επίσημο σωματείο με καταστατικό, με πρώτο πρόεδρο τον Νικόλαο Γλαντζή, ενώ αργότερα μετά την αποχώρηση του τελευταίου, Πρόεδρος της χορωδίας θα αναλάβει ο Γ. Λεμπέσης.

Από το 1982 συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, πράγμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα με αμείωτη ένταση.

Σε ότι αφορά στους μαέστρους της Χορωδίας, πέραν του Γ. Τζανετάκη από το έτος 2005 και μέχρι το 2011 τη Διεύθυνση της Χορωδίας ανέλαβε ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μαυριδερός. Από το έτος 2012 μέχρι και σήμερα τη Διεύθυνση της Χορωδίας ανέλαβε ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Λεμπέσης.

Διεύθυνση: Δανουκάρα 2, 19500, Λαύριο
Τηλ.: 22920 23762
Κινητό: 6944 693975
Web: lavriohorodia.gr
Facebook: Χορωδία Λαυρίου
Instagram: @lavriohorodia
Youtube: Χορωδία Λαυρίου

Παιδική Νεανική Χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής


Η Παιδική - Νεανική Χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής ιδρύθηκε το 2001 με μαέστρο τον κ. Ευτύχη Ζαρμπ. Από τότε συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λαυρεωτικής ανελλιπώς.

Αξίζει να αναφέρουμε τις συναυλίες αφιερώματα στους Θάνο Μικρούτσικο(2008), Σταύρο Ξαρχάκο (2016) παρουσία των συνθετών, το αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο (2006) με τη συμμετοχή του Β. Παπακωνσταντίνου.

Τον Οκτώβρη του 2014 συμμετείχε στη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με έργα του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στο Ηρώδειο.

Το 2016 συμμετείχε στη συναυλία του Στέφανου Κορκολή με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο καθώς και στη συναυλία αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού που έγινε στο Παλλάς.

Επίσης τον Μάρτιο του 2017 συμμετείχε στο 3ο YOUTH MUSIC FESTIVAL που έγινε στο Βουλευτικό Ναυπλίου.

Τον Ιούλιο του 2017 συμμετείχε σε αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Καράγιαννη.

Τον Σεπτέμβρη του 2018 συμμετείχε στην μουσική παράσταση Διάλογοι Μίκης-Μάνος με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά.

Στις 14 Ιουνίου 2019 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην τριλογία «Λαύριο-Αθήνα-Ελευσίνα» που διοργάνωσε το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχε στη συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στη συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου.

Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί με τους Γ. Ζουγανέλλη, Β. Παπακωνσταντίνου, Θ. Μικρούτσικο, Απ. Μπουλασίκη, Ν. Ζούδιαρη, Γ. Κούτρα.

Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές με τους Β. Παπακωνσταντίνου, Στ. Κόκοτα, Μ. Μητσιά, Ελένη Δήμου, Μπ. Βελισσάριο, Γ. Μπέζο, Κ. Μακεδόνα, Δ. Δημοσθένους και σε αφιερώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι και στον Μάριο Τόκα.

Kορυφαία στιγμή της χορωδίας η συμμετοχή της στις 24 Οκτώβρη 2017 στην τελετή αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και στις 31 Οκτώβρη στην τελετή παράδοσης της φλόγας στο Καλλιμάρμαρο για τους ΧΧΙΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες PYEONGCHANG Νότιας Κορέας 2018.

Facebook: Παιδική Νεανική Χορωδία - Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής

Θεατρικές Ομάδες

Θεατρική Ομάδα «Εξόρυξη»


Η θεατρική ομάδα του Δήμου Λαυρεωτικής «Εξόρυξη» ιδρύθηκε την άνοιξη του 2003, από τον σκηνοθέτη Γιάννη Μυρογιάννη με την αρωγή του Δημάρχου Δημήτρη Λουκά και της προέδρου του πολιτιστικού κέντρου Μαρίας Γκίκα.

Η διάθεση της ομάδας ήταν να δημιουργηθεί ένας πυρήνας που θα αποτελούσε την λειτουργική συνέχεια όλων των κυττάρων που βλάστησαν στην πόλη από παλιά μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Σκοπός της "ΕΞΟΡΥΞΗΣ" είναι η εκ βάθους ενασχόληση με το ελληνικό και παγκόσμιο δραματουργικό γίγνεσθαι. Εν γένει, η καλλιέργεια των εσώτερων δημιουργικών τάσεων του ατόμου, μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Η θεατρική ομάδα «Εξόρυξη» όλα αυτά τα χρόνια έχει επιλεχθεί και διακριθεί σε αρκετά πανελλαδικά φεστιβάλ θεάτρου (Ζωγράφου, Ιεράπετρας, Ορεστιάδας, Καρδίτσας, Διστόμου, Κορίνθου ) , ενώ έδωσε και παραστάσεις στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Αττική.

Από το 2014 έως και σήμερα η «εξόρυξη» έχει πραγματοποιήσει πολλούς κύκλους θεατρικών σεμιναρίων στο Λαύριο με πολλούς επαγγελματίες του χώρου(ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους).

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΩΝ: ΤΡΙΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ: 20:00 - 23:00

Διεύθυνση θεατρικής σκηνής: ΕΠΑΛ Λαυρίου, Παναγιώτη Κοκορέ, Λαύριο
Τηλ. Επικοινωνίας Γιώργος Δρίβας: 6979 581698
Τηλ. Επικοινωνίας Στέλλα Δρίβα: 6980 830957
E-mail: exorixi.theater@gmail.com
Web: exorixitheater.wixsite.com
Facebook: Δημοτική Θεατρική Ομάδα Λαυρίου «εξόρυξη»

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας "Απόλλων"


Ο σύλλογός ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που κατά κύριο λόγο στηρίζεται στις εισφορές των μελών του. Ως σκοπό έχει την διατήρηση, διάδοση και εκμάθηση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών του τόπου μας καθώς και την διατήρηση και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στον σύλλογο δραστηριοποιούνται 300 μέλη από ηλικίας 4 χρόνων. Λειτουργούν 18 χορευτικά τμήματα υπό την καθοδήγηση της κας. Μαρίνας Χριστοφάκη και του κου. Χρήστου Π. Τόλια καθώς και ένα τμήμα Παραδοσιακής Χορωδίας με μαέστρο τον κο. Μάνο Σύριο.

Στο σύλλογό διατηρείται βεστιάριο με αυθεντικές Αρβανίτικες Φορεσιές, Σαρακατσάνων Αττικής καθώς και με αντίγραφα φορεσιών από τις Κυκλάδες, τα Κύθηρα, το Μέτσοβο και την Ρούμελη ενώ γίνεται προσπάθεια εμπλουτισμού του.

Δραστηριότητες & Εκδηλώσεις
Ο σύλλογός συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον Δήμο Λαυρεωτικής καθώς και σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Πραγματοποίηση εκθέσεων με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Έχει πλαισιώσει χορευτικά μεγάλες διοργανώσεις όπως υποδοχή Ολυμπιονικών, Διαβαλκανική Σύνοδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην ΛΑΕΔ, Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Ήθος Αρμονιών , Γενεών & Ρυθμών» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Νοέμβριος 2012 κ.α . Τέλος, χορευτικά τμήματα του συλλόγου έχει πλαισιώσει χορευτικά τηλεοπτικές εκπομπές όπως «στην υγειά μας..».

Διεύθυνση: Πραξιτέλους 15-19, Κερατέα 190 01
Τηλ.: 22990 42859
E-mail: apollonkerateas90@gmail.com
Facebook: Απόλλων Κερατέας

Χρυσή Τομή Κερατέας


Χρυσή Τομή Κερατέας

Ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ιδρύθηκε το 1975 και έχει έδρα την Κερατέα (Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου 55). Σκοπός των ιδρυτών του Συνδέσμου ήταν να συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη της Κερατέας, με την ενίσχυση των καλών τεχνών και των γραμμάτων και παράλληλα να ενεργοποιήσει, τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης ώστε να αντιμετωπίσουν, τα καθημερινά προβλήματα συλλογικά και με αίσθημα ευθύνης.

Μέσα στα 42 χρόνια παρουσίας και δραστηριότητας στην Κερατέα:
1. Έχει οργανώσει πάνω από 900 εκδηλώσεις (ομιλίες, συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κ.λ.π).
2. Λειτουργεί τη μοναδική δανειστική βιβλιοθήκη στην πόλη.
3. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και διάδοση της ιστορίας του τόπου με τις περισσότερες εκδόσεις βιβλίων κ.λ.π.
4. Έχει προβάλλει το έργο δημιουργών της Κερατέας, της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων γενικότερα και έχει δώσει βήμα στους νέους επιστήμονες.
5. Έχει τιμήσει με πλήθος εκδηλώσεων, δράσεων, εκδόσεων συμπατριώτες με παγκόσμια αναγνώριση.
6. Όλη η Πνευματική Ελλάδα έχει φιλοξενηθεί από την «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» (συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες).
7. Έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος με αποκορύφωμα την συμμετοχή στον Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο με πολλές εκδηλώσεις, εκδόσεις, πρωτοβουλίες.
8. Καθιέρωσε θεσμούς στη πόλη όπως την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ταινιών, Φεστιβάλ Τεχνών, Αναβίωση παραδοσιακών γιορτών και συνέβαλε στην δημιουργία άλλων συλλόγων.
9. Οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις για παιδιά και το 2006 βοήθησε στην ίδρυση της «Συνεργασίας για τα παιδιά της Κερατέας» και στην δημιουργία της Παιδικής και Εφηβικής βιβλιοθήκης στο κτίριο Δροσόπουλου.
10. Λειτουργεί την μοναδική αίθουσα προβολής και έχει φιλοξενήσει όλες τις παραγωγές τοπικών δημιουργών αλλά και πολλές βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ.
11. Έχει διεθνείς συμμετοχές σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό και έχει πάρει πρωτοβουλίες για δράσεις σε συνεργασία με άλλους.
12. Οργανώνει πλήθος σεμιναρίων - εργαστηρίων σε διάφορους τομείς, αξιοποιώντας και το δυναμικό της περιοχής μας.

Σήμερα η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» συνεχίζει την αδιάλειπτη και δημιουργική της πορεία. Ο χώρος της έχει μετατραπεί σε ένα [πολύ]Χώρο Πολιτισμού για την πόλη, με πλήθος εκδηλώσεων, δράσεων και σεμιναρίων, με πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό χαρακτήρα. Είναι πάντα ανοικτή σε συνεργασίες με όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες που αγαπούν χωρίς υστεροβουλία τον τόπο τους και επιθυμούν την προβολή της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Διεύθυνση: Αθηνών - Σουνίου 55, Κερατέα 190 01
Τηλ.: 22990 69850
E-mail: xrisi_tomi@hotmail.gr
Facebook: Χρυσή Τομή
Instagram: @xrisi_tomi_kerateas

Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής, Μεσογαίας & Αττικής "ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ"


Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να δείξει τα ήθη και τα έθιμα της Σαντορίνης και επίσης ιδρύθηκε για τους κατοίκους του Λαυρίου που ήταν από την Σαντορίνη και ήρθαν εδώ για να δουλέψουν στη Γαλλική Εταιρία.

Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων και η τακτική επικοινωνία των εξ καταγωγής Θηραίων κατοίκων της Λαυρεωτικής Μεσογαίας Αττικής και των γύρω Δήμων της ευρύτερης περιοχής. Η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης φιλίας, συναδέλφωσης μεταξύ όλων των καταγόμενων από την περιοχή της Θήρας. Η παροχή βοήθειας, ηθικής ή και υλικής προς όποιον καταγόμενο από την Θήρα έχει ανάγκη.

Διεύθυνση: Συρίγου Νικολάου 55, Λαύριο 195 00
Τηλ.: 22925 50133
E-mail: syl_thiraiwn_lavreotikis@outlook.com
Facebook: Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής Αγ. Ειρήνη
Instagram: @ethiraion

Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Λαυριου "Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ"


Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Λαυριου

Ο Σύλλογος Κρητών Λαυρίου είναι ένα αφιλοκερδές σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με αναγνωρισμένη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και αριθμεί έως σήμερα πάνω από 200 μέλη που στηρίζουν και προάγουν διαρκώς την λειτουργία του. Στόχος του Συλλόγου είναι να διατηρήσει ζωντανή τη πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Κρήτης.

Σε αυτή την τριαντάχρονη πορεία του ο Σύλλογός τους παρέχει μαθήματα Κρητικών παραδοσιακών χορών, σε 4 διαφορετικά τμήματα για όλες τις ηλικίες.

Στο χώρο του Συλλόγου παραδίδονται επίσης, μαθήματα Κρητικής λύρας και κεντήματος καθώς και χειροτεχνίας. Τα μαθήματα δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα με κρητικές ρίζες αλλά και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα την Κρήτης.

Διεύθυνση: Πλατεία Ηρώων, Λαύριο 195 00
Τηλ.: 22920 24770
Fax: 22920 24770
Κινητό: 6936 881141
E-mail: kriteslavriou@hotmail.gr

Πανθεσσαλικός Σύλλογος Λαυρίου


Πανθεσσαλικός Σύλλογος Λαυρίου

Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Λαυρίου ιδρύθηκε το 1982, ικανοποιώντας την ανάγκη πολιτιστικής έκφρασης της μεγάλης παροικίας των Θεσσαλών του Λαυρίου, και με σκοπό την διατήρηση και διάδοση των πολιτιστικών παραδόσεων της Θεσσαλίας.

Έκτοτε και καθ’όλη την σχεδόν τριαντάχρονη πορεία του συμμετείχε ενεργά στην πολιτιστική αλλά και κοινωνική ζωή της πόλης μας, τόσο με τα μέλη του όσο και με τα πολυμελή χορευτικά του τμήματα, στα οποία έχουν διδαχθεί παραδοσιακούς χορούς πάνω από 450 νέες και νέοι της πόλης. Με τα χορευτικά του τμήματα – η δραστηριότητα των οποίων συνεχίζεται ανελλιπώς - έχει λάβει μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ακόμη και εκτός Ελλάδας.

Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 1, Λαύριο 195 00
E-mail: panthessalikoslavriou@gmail.com
Facebook: Πανθεσσαλικός Σύλλογος Λαυρίου

Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου Ο Μιθριδάτης


Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου Ο Μιθριδάτης

Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου από την ημέρα της ίδρυσής του το 1982 δίνει δυναμικό παρόν για την ενίσχυση των πολιτιστικών δρώμενων της κοινωνίας του Λαυρίου με το έμπειρο χορευτικό του τμήμα που απαρτίζεται από αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών αλλά και το θεατρικό του τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.

Διεύθυνση: Λιάκου & Α. Κορδελλά, Λαύριο 195 00
Τηλ.: 22920 25527
E-mail: mithridatislaurio@gmail.com
Facebook: Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου Μιθριδάτης

Σύλλογος Πελοποννησίων Λαυρίου 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης'


Σύλλογος Πελοποννησίων Λαυρίου

Πολιτιστικός Σύλλογος για τη διαφύλαξη και διάδοση των ηθών και εθίμων της Πελοποννήσου μέσα από μορφωτικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

Facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής


Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής

Ο Σύλλογος Μικρασιατών - Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό τη διάσωση και τη διατήρηση των ηθών, των εθίμων και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Αυτό επιδιώκεται με διάφορους τρόπους, όπως με την οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, παρουσιάσεων κ.λπ., που πραγματεύονται θέματα σχετικά με τη ζωή των Μικρασιατών και Κωνσταντινοπουλιτών, τόσο στους τόπους καταγωγής τους, όσο και στις νέες τους πατρίδες ως πρόσφυγες.

Παράλληλα, ο Σύλλογος επιθυμεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία προσώπων και Συλλόγων με κοινούς σκοπούς.

Ο Σύλλογος διαθέτει χορευτική ομάδα, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί, αλλά και άλλων φορέων, όποτε αυτό του ζητηθεί.

Διεύθυνση: Δανουκαρά 2, Λαύριο 195 00
Τηλ.: 6977 255810
Facebook: Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής

Αθλητισμός

Γυμναστικός Σύλλογος Λαυρίου


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαυρίου δραστηριοποιείται και εδρεύει στο Λαύριο Αττικής. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1990. Το σήμα του απεικονίζει μία κουκουβάγια, σύμβολο του πρώτου νομίσματος που φτιάχτηκε στην Αρχαία Ελλάδα, με μέταλλο που προήλθε από τα ορυχεία του Λαυρίου.

Ο σύλλογος διατηρεί επαγγελματικό τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης που αγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία με τη νομική και χορηγική ονομασία Κ.Α.Ε. Λαύριο. Επιπλέον, διατηρεί ερασιτεχνικά τμήματα υποδομής για νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Ακόμη, έχουν δημιουργηθεί τμήματα στίβου και πάλης. Έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης είναι το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Λαυρεωτικής, χωρητικότητας 1.700 θεατών.

Επαγγελματική ομάδα Μπάσκετ

Μετά από 12 χρόνια «ζωής» και παρουσίας στις τοπικές κατηγορίες η ομάδα μπάσκετ αποβιβάστηκε στην Γ’ Εθνική. Έπειτα από πέντε χρόνια, το 2007, κατάφερε να ανέλθει στη Β’ Εθνική. Στην Β’ Εθνική το Γ.Σ. Λαύριο έμεινε για τρεις σεζόν και το 2010 προβιβάστηκε στην Α2. Στην Α2 αγωνίστηκε για πέντε χρόνια μέχρι την τελευταία αγωνιστική χρονιά, που τερμάτισε στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας. Τρίτη θέση που αποδείχθηκε «χρυσή» για τον Γ.Σ. Λαυρίου, που μετά την αποχώρηση του ΚΑΟΔ, προβιβάστηκε στην Basket League.

Έπειτα από την πρώτη χρονιά της ομάδας στην κατηγορία ακολούθησε η καθιέρωση με δύο εισόδους στα πλέι οφ. Μάλιστα την περίοδο 2017/18 κατάφερε να εξασφαλίσει και την πρώτη της ευρωπαϊκή παρουσία.

Την αγωνιστική περίοδο 2020-21 το Λαύριο Megabolt κατάφερε να κλέψει την παράσταση καθώς παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ τερμάτισε στη δεύτερη θέση που ήταν και η κορυφαία διάκριση στην ιστορία του. Συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους τελικούς του Πρωταθληματος όπου στη σειρά με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ηττήθηκε με 3-1 και τη σεζόν 2021-2022 βρέθηκε στους ομίλους του Basketball Champions League.

Σε όλα τα παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Χρήστος Σερέλης. Κρατά τα ηνία του Λαυρίου από το 2003 και ήταν παρών σε όλες τις ανόδους και τις μεγάλες στιγμές της ομάδας.

Διεύθυνση: Γήπεδο Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Λαυρεωτικής
Τηλ.: 22920 27733
E-mail: press@lavriobc.gr
Web: lavriobc.gr
Facebook: ΚΑΕ Λαύριο - Megabolt
Instagram: @kae_lavrio_megabolt
Twitter: @LAVRIO_BC
Youtube: ΚΑΕ ΛΑΥΡΙΟ-MEGABOLT

Α.Σ. Λαυρίου - Τμήμα Βόλεϊ


Ο Αθλητικός Σύλλογος Λαυρίου ιδρύθηκε το 2008 και διατηρεί τμήματα βόλεϊ, σκάκι, καποέιρα, καράτε και πυγμαχίας.

Το βόλεϊ έχει την έδρα του στο σχολικό κλειστό γυμναστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου.

Λειτουργούν τμήματα μίνι βόλεϊ για παιδιά δημοτικού, καθώς και τμήματα παγκορασίδων, κορασίδων, γυναικών και ανδρών.

Ο σύλλογος συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα των αντίστοιχων τμημάτων.

Facebook: Βόλεϊ-Λαύριο