ΚΕΡΑΤΕΑ - ΚΑΜΑΡΙΖΑ - ΛΑΥΡΙΟ - ΣΟΥΝΙΟ

  • Αρχική
  • Κερατέα, Καμάριζα, Λαύριο, Σούνιο

Κερατέα

Η Κερατέα είναι η πρώτη πόλη που συναντάς στο Δήμο Λαυρεωτικής. Στην θέση της σημερινής Κερατέας στην αρχαιότητα βρισκόταν ο Δήμος Κεφαλής της Ακαμαντίδος Φυλής στα παράλια της Αττικής. Το εργαστήριο τήξεως που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα στην περιοχή Αρί, αποδεικνύει την σπουδαιότητά της Κερατέας στη μεταλλουργία της Λαυρεωτικής κατά την αρχαιότητα.

Ο σημερινός οικισμός χτίστηκε πολύ αργότερα και πήρε το όνομα Κερατέα, πιθανότερα από το φυτό χαρουπιά που λέγεται αλλιώς και κερατέα ή κερατιά και είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή. Είναι μια πόλη με παραδόσεις, ιστορία και πολιτισμική ταυτότητα.

Η σύγχρονη Κερατέα έχει όμορφα παραδοσιακά σπίτια, στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πάνω εντυπωσιάζει το νεοκλασικό αρχοντικό του Δροσόπουλου όπου φιλοξενείται το Δημοτικό Ωδείο. Στα καφενεία της περιοχής θα πιείτε καφέ ή ένα τσιπουράκι ή κρασί με μεζέ και στις ταβέρνες της θα απολαύσετε ντόπια κρεατικά στη σχάρα ή στη σούβλα. Διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ αξίζει να την επισκεφθείτε στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής τον Απρίλιο, όπου ντόπιοι και ξένοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία της Παναγιάς της Γκαρικάς για να γιορτάσουν. Εκεί, μπορείτε να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό κορμπάνι (στιφάδο με κρασί). Μεγάλες γιορτές της πόλης είναι του Αγίου Δημητρίου τον Οκτώβριο, της Αγίας Τριάδας τον Ιούνιο, αλλά και η γιορτή Μελιού τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Οι παραλίες της Κερατέας είναι εξαιρετικές και από τις πιο καθαρές της Αττικής. Πιο φημισμένη από όλες είναι η Κακιά Θάλασσα με ψιλό βοτσαλάκι, άμμο και κρυστάλλινα νερά, καθώς επίσης οι παραλίες Βρωμοπουσίου, Τσονίμας και Ντελένια με χαρακτηριστικό το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω σε λόφο, με υπέροχη θέα το Αιγαίο πέλαγος.

Λαύριο

Το Λαύριο (γνωστό κατά τον 19ο αιώνα και ως Εργαστήρια Λαυρίου) είναι γνωστό από την κλασσική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου. Σε κάθε σου επίσκεψη σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι σε κάποιο Κυκλαδονήσι. Με τα χαμηλά σπιτάκια και τα σεμνά νεοκλασικά γύρω από την κεντρική πλατεία, την παλιά ψαραγορά με τα παραδοσιακά καφενεδάκια και τα μεζεδοπωλεία, την ‘περατζάδα’ στο λιμάνι όπου δεσπόζει η Γαλλική Σκάλα και το παλιό Ρολόι, αλλά και άλλους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης. Όπως το Αρχαίο θέατρο του Θορικού, το αρχαιότερο της Ελλάδας και του κόσμου.

Για τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού αξίζει η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από την Προϊστορική εποχή ως τον 6ο π.Χ. αιώνα και στο Ορυκτολογικό Μουσείο με εκατοντάδες δείγματα ορυκτών των μεταλλείων Λαυρίου, ορισμένα από τα οποία είναι τόσο σπάνια που ανευρίσκονται μόνον εκεί.

Από το Λαύριο μέχρι και το Σούνιο θα ανακαλύψετε επίσης μια υπέροχη ακτογραμμή με όμορφες παραλίες και γαλανά νερά όπως Πούντα Ζέζα, Λιμάνι Πασά, Σουνίου, Λεγραινών κ.α.

Καμάριζα - Άγιος Κωνσταντίνος

Πήρε το όνομά της από το σχήμα της εισόδου των στοών των αρχαίων μεταλλείων της περιοχής. Κατά τη αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Αττική Μαρώνεια διότι είχαν έρθει δούλοι – μεταλλωρύχοι από την Μαρώνεια της Θράκης, οι οποίοι γνώριζαν από ορυχεία. Το κοίτασμα αργύρου στην περιοχή ανακαλύφθηκε το 483 π.Χ. και ήταν πολύ πλούσιο. Η εξόρυξη του κοιτάσματος αργυρούχου μολύβδου κράτησε 2 αιώνες με το μήκος των στοών της να φτάνει περίπου 80 χλμ. Άξια θαυμασμού τα Αρχαία Πλυντήρια Σούριζας, τα οποία αποτελούσαν στα παρελθόν το μέσο καθαρισμού και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων, αλλά και το Χάος, ο «κρατήρας» που έχει σχήμα καρδιάς και ο θρύλος τον συνδέει με πτώση μετεωρίτη.

Περισσότερα για την ιστορία της περιοχής μπορείτε να δείτε στο Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας, με ορυκτά εξαιρετικής ομορφιάς σε χρώματα και σχήματα, αντικείμενα, εργαλεία, μηχανήματα, φωτογραφίες και κείμενα της εποχής που λειτουργούσαν τα ορυχεία.

Σούνιο (ή Κάβο κολώνες ή Καβοκολώνες)

Ονομάζεται το ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής. Το Σούνιο είναι γνωστό λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης του αλλά και εξαιτίας των ερειπίων του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα που βρίσκονται σε αυτό. Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή λόγω της περιβαλλοντικής αξίας της, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός, όπου οι λάτρεις των adventure sports μπορούν να απολαύσουν πεζοπορία ή mountain biking.

Ονομαστό είναι το ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο. Κρατήστε λίγες ώρες το απόγευμα για να οργανώσετε μια απόδραση στο πιο σημαντικό αξιοθέατο της Νοτιοανατολικής Αττικής, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με το απέραντο γαλάζιο στα «πόδια» του. Η μαγική ώρα του δειλινού είναι η καλύτερη για να τον απολαύσετε και να ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στη Λαυρεωτική.