ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, Εκκλησίες, Φύση

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΔΕΣ


Αρχαιολογικοί Χώροι

Ναός του Ποσειδώνα Σούνιο


Στο τέλος της χερσονήσου του Σουνίου στο νοτιότερο σημείο της Αττικής, βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα μέσα σε ένα οχυρό που προστάτευε τις ακτές της Αττικής από τους κουρσάρους και τους βαρβάρους. Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο, ανεγέρθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και χτίστηκε για να τιμήσει τον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας.

Μερικά από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτόν τον χώρο χρονολογούνται ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ ο Ηρόδοτος βεβαιώνει στα έγγραφά του ότι τον 6ο αιώνα π.Χ., οι Αθηναίοι γιόρταζαν μια τετραετή γιορτή στο ακρωτήριο Σούνιο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Μενέλαος ενώ επέστρεφε από την Τροία, σταμάτησε σε αυτόν τον ναό όπου έθαψε τον καπετάνιο του.

Η πρώτη εκδοχή του ναού χτίστηκε την αρχαϊκή περίοδο αλλά καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ., στον δεύτερο ελληνοπερσικό πόλεμο. Ο Περικλής, ο διάσημος Αθηναίος ηγέτης, ανοικοδόμησε τον ναό του Ποσειδώνα πιθανώς γύρω στο 440 π.Χ. αλλά μόνο μερικές στήλες του στέκονται μέχρι σήμερα. Στο εσωτερικό του ναού βρισκόταν ένα άγαλμα του Ποσειδώνα ύψους 5 μέτρων, αλλά σήμερα σώζεται μόνο ένα τμήμα του και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Η ζωφόρος του ναού ήταν κατασκευασμένη από μάρμαρο της Πάρου και απεικόνιζε τους θρύλους του Θησέα. Σε μια στήλη, μπορείτε να δείτε τη λέξη "Byron" πάνω της, χαραγμένη από τον διάσημο ποιητή Λόρδο Byron κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης το 1810.

Στην πραγματικότητα, αυτό το μέρος ήταν συναισθηματικά σημαντικό για τους Αθηναίους, καθώς αυτό ήταν το τελευταίο σημείο της γης που μπορούσαν να δουν τους θαλασσοπόρους και τους πολεμιστές τους όταν έπλεαν στο Αιγαίο και γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και επίσης αυτό ήταν το πρώτο σημείο που έβλεπαν την επιστροφή τους από το ταξίδι ή τον πόλεμο. Γι' αυτό οι Αθηναίοι αποφάσισαν να χτίσουν εκεί έναν ναό, αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας, για να τους κάνουν ωραία θαλάσσια ταξίδια και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αρχαίο Θέατρο Θορικού


Το αρχαίο θέατρο στον Θορικό αναπτύσσεται στη βραχώδη πλαγιά του παράκτιου λόφου Βελατούρι, σε άμεση συνέχεια του ανασκαμμένου οικισμού του αρχαίου Δήμου των Θορικίων. Θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο στον ελλαδικό χώρο, αφού φαίνεται να κατασκευάστηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

Μία από τις ιδιαιτερότητές του είναι ότι δεν έχει το γνωστό σε όλους κυκλικό σχήμα των ελληνικών θεάτρων, αλλά το κοίλο του –όπως και η ορχήστρα– έχει ένα ακανόνιστο, ελλειψοειδές σχήμα. Σε συνδυασμό με την παλαιότητά του, θεωρείται ότι μας δείχνει τη μορφή των πρώιμων ελληνικών θεάτρων.

H σημερινή εικόνα προέρχεται από την τελευταία του μεταβολή, που έγινε τον 4ο αιώνα π.Χ. – τότε κατασκευάστηκαν το διάζωμα και το ανώτερο κοίλο, φτάνοντας τις 3.000 θέσεις. Έτσι απεικονίστηκε για πρώτη φορά στις λιθογραφίες (1801-1806) του Ιρλανδού περιηγητή Έντουαρντ Ντόντουελ.

Εκτός από το σχήμα εντυπωσιάζει και η θέση του καθώς από τις κερκίδες του μπορείτε να απολαύσετε την αφοπλιστική θέα σε όλη την περιοχή. Στα ανατολικά φαίνεται η θάλασσα, η Μακρόνησος και όλη η ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και τις αμμουδερές παραλίες.

Το αρχαίο θέατρο του Θορικού είναι ένας από τους ελάχιστους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής χωρίς αντίτιμο εισόδου και ωράριο λειτουργίας.

VF PLUS SUPPLIES ΚΕΡΑΤΕΑ

Θολωτοί Τάφοι Θορικού


Στην κορυφή του λόφου λόφος Βελατούρι, πολύ κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που η κατοίκησή του ήταν διαρκής από τη Νεολιθική έως την Κλασική Εποχή. Όπως δείχνουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο χώρος άκμασε ιδιαίτερα κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (1.600-1.100 π.Χ.).

Έτσι δικαιολογούνται τα ερείπια μυκηναϊκής ακρόπολης, καθώς και οι 5 θολωτοί, θαλαμοειδείς τάφοι στην κορυφή του λόφου. Μάλιστα, στον ένα τάφο απ’ αυτούς βρέθηκαν αγγεία και ειδώλια, τα οποία χρονολογήθηκαν από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.. Από αυτά τα ευρήματα βγαίνει το συμπέρασμα πως υπήρχε κάποια ηρωική λατρεία σε αυτό το χώρο, η οποία συνεχίστηκε και μετά την παρακμή των Μυκηναίων.

Η κοιλάδα της Σούριζας


Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην βορειότερη από μια σειρά μικρών κοιλάδων που καταλήγουν στη μεγάλη κοιλάδα της Σούριζας. Απέχει περίπου 4 χλμ. νότια από τον Άγιο Κωνσταντίνο (Καμάριζα). Ονομάζεται επίσης Δρυμός, επειδή περιλαμβάνεται μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου.

Τα μνημεία του χώρου

Εξόρυξη μεταλλεύματος

Μέσα στον περιφραγμένο χώρο της Σουρίζας υπάρχουν 13 μεταλλευτικά φρέατα, τα οποία διανοίγονταν διερευνητικά για τον εντοπισμό του μεταλλοφόρου κοιτάσματος. Επίσης, υπάρχουν στόμια υπόγειων στοών για την εξόρυξη του μεταλλεύματος.

Επεξεργασία του μεταλλεύματος

Αποκαλύφθηκαν επτά μεταλλουργικά εργαστήρια για τον καθαρισμό του μεταλλεύματος. Χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αι. π.Χ. και παρουσιάζουν εξελικτική πρόοδο ως προς το μέγεθος και την εφαρμοζόμενη τεχνολογία.

Τα κύρια στοιχεία του εργαστηρίου ήταν το πλυντήριο ή καθαριστήριο κατά τους αρχαίους, και η μεγάλη υπαίθρια δεξαμενή. Ο καθαρισμός του μεταλλεύματος από τα περιττά γεώδη στοιχεία ήταν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία πλήρους τήξεως και καλής ποιότητας μετάλλου. Η επινόηση του πλυντηρίου και η συνεχής τελειοποίησή του συνέτειναν στην κολοσσιαία παραγωγή αργύρου και μολύβδου στους Κλασικούς χρόνους. Η λειτουργία τους βασιζόταν στη συγκέντρωση και χρήση του βρόχινου νερού και την ανακύκλωσή του, ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή οικονομία του.

Κατά μήκος της νότιας πλευράς της κοιλάδας είχε κατασκευασθεί μεγάλη τάφρος απορροής των βρόχινων νερών, από την οποία τροφοδοτούντο και τα πρόστερνα των δεξαμενών.

Στα δυτικά υπάρχει μεγάλη υπόγεια δεξαμενή για πόσιμο νερό, και στην πλαγιά στα ΒΔ ορθογώνιος πολεμικός πύργος. Ο πύργος πιθανώς εντάσσεται σε μια προσπάθεια των Αθηναίων να εξασφαλίσουν την περιοχή μετά τη μεγάλη απόδραση των δούλων από τα μεταλλεία (413 π.χ.), κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ανατολικά, στην έξοδο της μικρής κοιλάδας προς τη μεγάλη, υπάρχει εκτεταμένο νεκροταφείο.

Οβριόκαστρο Κερατέας


Οβριόκαστρο Κερατέας

Το Οβριόκαστρο είναι λόφος στην περιοχή της Λαυρεωτικής ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην Κερατέα και το Λαύριο, περίπου πέντε χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Κερατέας.

Στο παρελθόν ο λόφος ήταν κατάφυτος όμως μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά έχει απομείνει με χαμηλή βλάστηση και έχει κηρυχθεί αναδασωτέος. Στις πλαγιές του σχηματίζονται μικρά υδάτινα ρεύματα, με κυριότερο το υδατόρεμα Μουζάκι, τα περισσότερα απ’ τα οποία καταλήγουν στο ρέμα της Ντάρδεζας, που ρέει βόρεια και ανατολικά του λόφου, σχεδόν παράλληλα στην Λεωφόρο Λαυρίου.

Η ονομασία του λόφου οφείλεται στα ερείπια αρχαίου φρουρίου που πιστεύεται πως κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. από δούλους των μεταλλείων του Λαυρίου, οι οποίοι είχαν επαναστατήσει κατά των Ρωμαίων. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης πολυάριθμα θραύσματα κεραμικών και εργαλείων από οψιδιανό που καλύπτουν ένα διάστημα από την ύστερη νεολιθική μέχρι την μεσοελλαδική εποχή.

Στην περιοχή βρίσκεται ένα αρχαίο μεταλλείο, στοές και φρέατα, ενώ θεωρείται ακόμα πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων.

Ιστορικά Κτίρια

Νεοκλασσικό Δροσοπούλου στην Κερατέα


Το επιβλητικό, πανέμορφο κτίριο με τις περίφημες οροφογραφίες, κτίστηκε το 19ο αιώνα από τον Δήμαρχο Δροσόπουλο συνεργάτη του Σερπιέρι, πέρασε από πολλές χρήσεις (όπως π.χ στεγάστηκε εδώ το Γυμνάσιο Κερατέας).

Το φθινόπωρο του 2009 αναπαλαιώθηκε και παραδόθηκε στο Δήμο Κερατέας. Από τότε στον 2ο όροφο στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο «Δημήτρης Νικολάου».

Το Ρολόι του Λαυρίου


Πρόκειται για το κτήριο με το Ρολόϊ της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων (1870-1880). Το κτήριο , κατά την εποχή της λειτουργίας της Ελληνική Εταιρείας αποτέλεσε το θυρωρείο της , αφού από εκεί εισέρχονταν και εξέρχονταν οι υπάλληλοι και οι εργάτες της Εταιρείας.

Άλλωστε γι αυτό το λόγο ήταν επιβεβλημένη η παρουσία του χαρακτηριστικού ρολογιού το οποίο εξακολουθεί να κοσμεί το κτήριο. Εκείνη την εποχή, η χρήση των προσωπικών ρολογιών δεν ήταν εφικτή από την πλειονότητα των ανθρώπων, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, έτσι χρησιμοποιούνταν ευρέως τέτοιου τύπου ρολόγια, προκειμένου να υπάρχει ακρίβεια κατά την άφιξη και την αναχώρηση των εργατών.

Το εν λόγω κτήριο βρίσκεται στο Λιμάνι Λαυρίου, απέναντι από το δημαρχείο της πόλης. Αποτελεί ένα κατακόρυφο στοιχείο μιας γενικότερης σύνθεσης χαμηλότερου όγκου από κεραμοσκέπαστα κτήρια και ιδιόρρυθμη σύνθεση της ίδιας στήλης. Επιμελημένη κατασκευή από πέτρα με κυρτή στέγη που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Σήμερα στο κτίριο λειτουργεί καφέ - μπαρ - εστιατόριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τη θέα του λιμανιού του Λαυρίου.

Δημαρχείο Λαυρίου


Κτίστηκε την 1 Ιουνίου 1864 και αποτέλεσε το πρώτο κτήριο του Νεότερου Λαυρίου. Αρχικά, στέγαζε τα γραφεία και την κατοικία της Διεύθυνσης της Ιταλογαλλικής εταιρείας "Serpieri -Roux Fraissinet C.E " και στη συνέχεια της «Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου».

Βρίσκεται μέσα σε ένα διαμορφωμένο χώρο και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη την αρχική του μορφή. Ξεχωρίζει με την πλαστικότητα των όγκων του και την αυστηρή, αλλά επιμελημένη του όψη που στέφεται με αέτωμα και έχει συμμετρικά τοποθετημένα τα ανοίγματά του.

Διατηρεί όλα τα επί μέρους στοιχεία των ανοιγμάτων αυτούσια, καθώς και τα άλλα διακοσμητικά στοιχεία των όψεων, όπως είναι οι ψευδοπαραστάδες με τα κορινθιακά επίκρανα, ο εξώστης με το περίεργο κιγκλίδωμα και τα σκαλιστά φουρούσια.

Σήμερα, το Διοικητήριο της Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου έχει επισκευαστεί και στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης.

Μηχανουργείο Λαυρίου


Αξιόλογο βιομηχανικό συγκρότημα κτηρίων της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, το οποίο χρησίμευε για τις επισκευές και τη συντήρηση των ατμομηχανών, των σιδηροδρόμων και των καμίνων. Επίσης είχε τη δυνατότητα να κατασκευάζει καινούργια αντικείμενα, ενώ οι αυλές του χρησίμευαν για τη λεβητοποιία και την αποθήκευση υλικών.

Το κτηριακό συγκρότημα του Μηχανουργείου, το οποίοχρησίμευε για όλες τις παραπάνω εργασίες, παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Λαυρίου, όπως είναι η «εν σειρά» διάταξη των επι μέρους κτισμάτων, οι στέγες με τα υπερυψωμένα τμήματα, ο στρογγυλός φεγγίτης στο αέτωμα και οι τοξοστοιχίες. Ιδιαίτερο δε, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ξύλινες κατασκευές στις στέγες με τους τεράστιους δοκούς και τα ζευκτά που τις συγκρατούν.

Ένα μεγάλο τμήμα του Μηχανουργείου της Ελληνικής Εταιρείας, αποκαταστάθηκε από το Δήμο Λαυρεωτικής και σήμερα χρησιμοποιείται για την τέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων & συνεδρίων και επίσης λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Γαλλική Μεταλλευτική Σκάλα Λαυρίου


Η Γαλλική Σκάλα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Λαυρίου. Είναι ορατή από κάθε σημείο του λιμανιού, αναδεικνύει τη μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία του τόπου και αποτελεί δείγμα βιομηχανικής ιστορίας. Η Γαλλική Σκάλα, όπως και κάθε κατάλοιπο του βιομηχανικού παρελθόντος, εκτός από την ανάγκη της διάσωσης και ανάδειξής της, αποτελεί αντικείμενο ιστορικής μελέτης.

Η Γαλλική Σκάλα δημιουργήθηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου (Γ.Ε.Μ.Λ), εξ ου και η ονομασία «Γαλλική», και αποτέλεσε την πιο ολοκληρωμένη εγκατάσταση από ένα σύνολο παρόμοιων-ξύλινων, λίθινων, σιδερένιων- που είχαν κατασκευαστεί κατά καιρούς κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής της Λαυρεωτικής για τη φόρτωση και εκφόρτωση μεταλλευμάτων και πρώτων υλών.

Η Γαλλική Σκάλα αποτελεί τμήμα ενός οικοδομικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει κτίσματα, κατοικίες εργατών και αποθήκες μεταλλεύματος. Οι αποθήκες αποτελούν το λίθινο κομμάτι της όλης κατασκευής και βασίζονται σε ισχυρότατα λίθινα θεμέλια. Η στέγη τους είναι δίρριχτη. Εκεί όπου τελειώνει το λίθινο τμήμα της κατασκευής των αποθηκών ξεκινάει το σιδερένιο τμήμα, το οποίο προχωρεί στη θάλασσα και στηρίζεται σε σιδηροδοκούς, που συνδέονται μεταξύ τους με αντιανέμια και εισχωρούν βαθιά στο έδαφος.

Το συνολικό το μήκος της Σκάλας (μαζί με τις αποθήκες), υπολογίζεται στα 170μ., το ύψος της, πάνω από τη θάλασσα, υπολογίζεται σε 8 μ. Το όλο σύστημα καταλήγει σε γερανούς, που βρίσκονται στην άκρη της Γαλλικής Σκάλας. Σε αυτό το σημείο το πλάτος είναι 7,50 μ.

Η εκφόρτωση των πλοίων γινόταν με τη συνδρομή των δύο περιστρεφόμενων γερανών ή, κάποιες φορές, με τους γερανούς που μπορεί να διέθετε το ίδιο το πλοίο. Σ’ αυτήν την περίπτωση το υλικό τοποθετείτο σε φορτηγίδες, οι οποίες το άδειαζαν στις μικρές ξύλινες σκάλες, που υπήρχαν γύρω από τη Γαλλική Σκάλα και ήταν διάσπαρτες στο λιμάνι του Λαυρίου. Στις σκάλες αυτές περίμεναν οι εργάτες, οι οποίοι άδειαζαν τις φορτηγίδες και γέμιζαν τα βαγόνια.

Τεχνολογικο Πάρκο Λαυρίου


Το Τεχνολογικό Πάρκο είναι ένα πρωτοποριακό έργο του Εθνικού . Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Γ. Ε. Μ. Λ) για τη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης που θα συγκεντρώσει ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι εγκαταστάσεις του ΤΠΠΛ περιλαμβάνουν βιομηχανικούς, εργαστηριακούς και επαγγελματικούς χώρους υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, οι οποίοι χτίσθηκαν στην πλειονότητά τους κατά τη χρονική περίοδο 1875-1940.

Αποτελείται από κτίρια διοίκησης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εμπλουτισμού μεταλλευμάτων που εξακολούθησαν να στεγάζουν βιομηχανική δραστηριότητα μέχρι το 1988. Στα 120 χρόνια βιομηχανικής λειτουργίας τους, τα κτήρια του ΤΠΠΛ υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, συμπληρώσεις και προσθήκες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σήμερα, το Πάρκο διαθέτει ενιαίο χώρο 245 στρεμμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει 41 κτιριακές μονάδες συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ., και έχει κηρυχθεί ενιαίο διατηρητέο μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα, έχουν αποκατασταθεί 80 στρέμματα εγκαταστάσεων με αρκετά κτίρια, αναδεικνύοντας το ΤΠΠΛ ως μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής.

Τα βιομηχανικά κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί συνδυάζοντας την ανάδειξη της ιστορικής μορφής με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Στεγάζουν αρκετές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, εργαστήρια του ΕΜΠ καθώς επίσης και ιδρύματα πολιτισμού και τέχνης.

Φάρος Βρυσάκι


Ο εντυπωσιακός και επιβλητικός Φάρος Βρυσάκι κατασκευάστηκε και πρωτολειτούργησε το 1892 με αρχική πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Φώτιζε και αποτελούσε σημείο κατατεθέν στην περιοχή του Λαυρίου. Κατά τη διάρκεια 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός, ωστόσο το 1943, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε.

Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, τα φωτιστικά μηχανήματα αντικαταστάθηκαν και ο φάρος Βρυσάκι άρχισε πλέον να λειτουργεί με πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα.

Βρίσκεται στον οικισμό Συρί, δίπλα στο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στον όρμο του Θορικού.

Το Άγαλμα του Σερπιέρι στο Λαύριο


Στην αρχή της πλατείας του Λαυρίου στέκεται ο επιβλητικός ανδριάντας του I.B. Σερπιέρι, φτιαγμένο από μάρμαρο, έργο του γλύπτη Γ. Βρούτου. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν το 1899.

Στο ύφος του αγάλματος συνυπάρχει η προσπάθεια να εμφανιστεί ο I. B. Σερπιέρι ως ο ιδρυτής της πόλης, από τη μια μεριά με το μετάλλευμα που κρατάει στο ένα χέρι και τη μεταλλευτική βακτηρία στο άλλο, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη να τονισθεί και η ηγεμονική του φυσιογνωμία που θα εκφραζόταν περισσότερο λόγω του ύψους της θέσης του και της δυναστικής έκφρασης του προσώπου με το βλέμμα του επικυρίαρχου που εποπτεύει στην περιοχή.

Στη διατηρημένη υπερυψωμένη βάση υπάρχουν τρεις επιγραφές: στην κύρια όψη «Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρης, ζώσαν εκ νεκράς ανέστησε πόλιν και πλούτον από σποδού αυτή εξανέτειλε», στην ανατολική πλευρά γραμμένη στα Γαλλικά «Ο I. B. Σερπιέρι από μια παραμελημένη τέφρα ανέσυρε τη λάμψη του μετάλλου και το ψωμί του εργάτη) και μια τρίτη στη δυτική πλευρά γραμμένη στα Ιταλικά «στον Ιταλό I. B. Σερπιέρι η πόλη θέλησε και ξαγρυπνά εδώ».

Το Κτίριο της Ευτέρπης στο Λαύριο


Το 1893 η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου κατασκεύασε στον Κυπριανό το ιστορικό νεοκλασσικό κτίριο της ΕΥΤΕΡΠΗΣ (το όνομα της μούσας της μουσικής κατά την ελληνική μυθολογία) ως χώρο εκμάθησης μουσικής, ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναψυχής (χοροί - θέατρο - ρεσιτάλ - προβολές ταινιών – διαλέξεις).

Αποτέλεσε ένα από τα δύο κέντρα της μουσικής ζωής της πόλεως του Λαυρίου κατά τον περασμένο αιώνα ενώ προσέλκυσε επισκέπτες και από την Αθήνα στις σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν την εποχή. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.

Η ομώνυμη φιλαρμονική της οποίας τα μέλη ήσαν Έλληνες και Ιταλοί εργαζόμενοι στην “Εταιρεία” μεγαλούργησε στην πάροδο τού χρόνου ενώ το 1901 έλαβε το Β΄ βραβείο σε διαγωνισμό φιλαρμονικών στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας.

Η Παλιά Αγορά (Ψαραγορά) του Λαυρίου


Κατασκευάστηκε το 1885 από την Ελληνική Εταιρεία, η οποία και νοίκιαζε τους χώρους της σε εμπόρους. Είναι κτισμένο σε σχήμα Π με στοές και πεσσούς στα τρία μέρη του εσωτερικού ανοιχτού χώρου. Στο μέσον του εσωτερικού χώρου που λειτουργεί ως αίθριο, σώζεται το χαρακτηριστικό συντριβάνι με το μοναδικό φανοστάτη, που έχει διασωθεί.

Η αγορά εθιμικά έδωσε το όνομά της σε όλο το κέντρο της πόλης, όχι μόνο ως τόπος εμπορικών συναλλαγών, αλλά και ως χώρος συνάντησης και διαλόγου των πολιτών, κάτι που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τη λειτουργία της αγοράς των πόλεων της αρχαιότητας.

Σήμερα λειτουργεί ως ψαραγορά, ενώ συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στα παραδοσιακά καφενεία, ουζερί και μεζεδοπωλεία.

Μουσεία

Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου


Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου δημιουργήθηκε το 1986 από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ) εις μνήμη του μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα (1836 - 1909), οι εργασίες του οποίου οδήγησαν στην επαναδραστηριοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή ύστερα από πολλούς αιώνες.

Το μουσείο στεγάζεται στο κτίσμα του θυρωρείου του συγκροτήματος του "μεταλλοπλυσίου" και στις προσθήκες του εκτίθενται εκατοντάδες δείγματα ορυκτών των μεταλλείων Λαυρίου, ορισμένα από τα οποία ανευρίσκονται μόνον εκεί.

Περιλαμβάνονται, επίσης, αργυρά νομίσματα του 4ου π.Χ. αιώνα, κατασκευασμένα από τον άργυρο των μεταλλείων, "χελώνες" μολύβδου από την αρχαιότητα, εργαλεία & εξοπλισμός των μεταλλωρύχων της εποχής.

Ωράριο Λειτουργίας
Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 12:00

Λεωφόρος Ανδρέα Κορδέλλα, 195 00, Λαύριο
Τηλ.: 22920 27837, 22920 26270
E-mail: info@emel.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου


Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου στην είσοδο της πόλης κτίστηκε το 1970 και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχαιοτήτων μέχρι το 1999. Τα εκθέματα παρουσιάζονται θεματικά και χρονολογικά δείχνοντας την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή από την Προϊστορική εποχή ως τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Η συλλογή περιλαμβάνει μεταλλικά αντικείμενα, γλυπτά, κτερίσματα από τον τάφο του Θορικού και τις εντυπωσιακές ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του Ναού του Ποσειδώνα με σκηνές από την Κενταυρομαχία και τη Γιγαντομαχία.

Ωράριο Λειτουργίας
08:30 – 15:30, Τρίτη κλειστό

Ανδ. Κορδέλλα 1, 19500 Λαύριο
Τηλ.: 22920 22817

Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας


Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας

Βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και μπορεί να διακριθεί εύκολα, λόγω του σιδερένιου πύργου του μεταλλευτικού φρέατος Serpieri No 1, βάθους 165 που κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου το 1880.

Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από ορυκτά εξαιρετικής ομορφιάς σε χρώματα και σχήματα, αντικείμενα, εργαλεία, μηχανήματα, φωτογραφίες και κείμενα της εποχής που λειτουργούσαν τα ορυχεία.

Όλος ο χώρος έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ.

Ωράριο Λειτουργίας
Τετάρτη - Σάββατο - Κυριακή από τις 10:00 - 13:00

Άγιος Κωνσταντίνος Αττικής, 19500
Τηλ.: 22920 22564

Φύση

Εθνικός Δρυμός Σουνίου


Εθνικός Δρυμός Σουνίου

Είναι ο μικρότερος εθνικός δρυμός της χώρας αλλά με τεράστιο ιστορικό και γεωλογικό ενδιαφέρον. Γεμάτη υπόγειες στοές και τούνελ, η περιοχή είναι ένας μυστικός παράδεισος για τους σπηλαιολόγους και τους αναρριχητές.

Τα ιστορικά μνημεία, τα φυσικά μονοπάτια και οι ομορφιά του τοπίου προσελκύουν λίγους και εκλεκτούς. Αν ακολουθήσεις τα μονοπάτι θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις διάσπαρτες μεταλλευτικές στοές, αρχαία εργαστήρια και εντυπωσιακές σπηλιές που ανοίγονται δίπλα στα πυκνά πεύκα.

Στη διαδρομή θα συναντήσεις ακόμα δεξαμενές, ερειπωμένα σύγχρονα κτήρια και άλλες κατασκευές που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή και την εκμετάλλευση των μεταλλείων.

Με μία βόλτα στη γύρω περιοχή θα βρεθείς και στο όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, ιδανικό σημείο για ξεκούραση ή ακόμα και για πικ-νικ.

Απόλαυσε το μεσογειακό τοπίο, χαλάρωσε στη θέα του πυκνού πράσινου κάνοντας ένα διάλειμμα απ’ τη βαβούρα της πόλης.

Το Χάος της Καμάριζας


Το Χάος της Καμάριζας

Το «Έγκοιλον Χάος» όπως ονομάζεται, είναι ένα πραγματικά σπάνιο μνημείο της φύσης και βρίσκεται στην περιοχή της Καμάριζας, πολύ κοντά στο Λαύριο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το σχήμα του μιας και το Χάος έχει σχήμα καρδιάς.

Ο θρύλος αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Βέβαια, αυτό το γεγονός δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Το πιο πιθανό είναι ότι το Χάος δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου κατά την πρόσφατη γεωλογική περίοδο.

Είναι ένα είδος κρατήρα με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα και διάμετρο τα 120 μέτρα. Στη χαράδρα είναι ορατές οι ζώνες πετρωμάτων, σχιστόλιθου και ασβεστόλιθου. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι.

Μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει στο Χάος όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι είναι στη σκιά μετά τη μία το μεσημέρι ενώ το χειμώνα αν δε βρέχει μπορείς να σκαρφαλώσεις όλη τη μέρα γιατί είναι προστατευμένο από τους ανέμους.

Σπήλαιο Κερατέας ή Λόρδου Βύρωνα


Σπήλαιο Κερατέας ή Λόρδου Βύρωνα

Το σπήλαιο πήρε το όνομα του από το Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος στις αρχές του 19ου αιώνα, σε επίσκεψή του, αναγκάστηκε να μείνει μέσα για μερικές ώρες επειδή έσβησαν οι δάδες που φώτιζαν το χώρο. Βρίσκεται κοντά στην Κερατέα Αττικής, στο Πάνειο όρος, Νότια της κορυφής Κερατοβούνι σε υψόμετρο 600μ.

Το μήκος του σπηλαίου είναι 60 μ., το πλάτος του 35 και το ύψος οροφής του κυμαίνεται από 5 - 10 μ. Είναι διώροφο και χωρίζεται σε 3 επιμήκη παράλληλα τμήματα από τεράστιες κολώνες, εξαίρετους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Από το πρώτο τμήμα, με απότομη ανάβαση 5 περίπου μέτρων, αρχίζουν διαδοχικά τα άλλα τρία διαμερίσματα με κατηφορικό δάπεδο. Το τελευταίο επίπεδο, διατηρεί στον πυθμένα του νερά με βάθος ανάλογα με την εποχή. Είναι το βαθύτερο σημείο του σπηλαίου, με υψομετρική διαφορά από την είσοδο του 28 μέτρων.

Παράκτιος Υγρότοπος Λεγρενών


Παράκτιος Υγρότοπος Λεγρενών

Ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγραινών περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας προστασίας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικούς, μικρούς υγρότοπους της Αττικής.

Ο εν λόγω υγρότοπος είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστηµα υψηλής βιοποικιλότητας που φιλοξενεί πλήθος αποδηµητικών πτηνών.


Εκκλησίες

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κερατέας


Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κερατέας

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κερατέας. Το 1841 ο αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο παλαιός ενοριακός ναός της Κερατέας κατεδαφίσθηκε προκειμένου στη θέση του να ανεγερθεί o νέος μεγαλύτερος ναός.

Το 1898 ανατέθηκε στο μηχανικό Βασίλειο Πασχάλη μελέτη αναμόρφωσης και στις 18 Δεκεμβρίου του 1905 θεμελιώθηκε ο σημερινός ναός σε σχέδια άγνωστου Γάλλου ή Βέλγου αρχιτέκτονα.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1906 η οικοδόμηση του νέου ναού ολοκληρώθηκε και στις 9 Νοεμβρίου του 1908 έγιναν τα εγκαίνιά του

Διεύθυνση: Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, Κερατέα, 19001
Τηλ.: 22990 69205
Fax: 22990 69205
Web: agiosdimitrioskerateas.blogspot.com

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κερατέας


Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κερατέας

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο 2ος ενοριακός ναός της Κερατέας. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα δυτικά όρια της πόλης και αποπερατώθηκε πρόσφατα, αποτελώντας έναν από τους πιο σύγχρονους ναούς στα Μεσόγεια.

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας τέρμα, Κερατέα, 19001
Τηλ.: 22990 66440
Fax: 22990 66440
E-mail: ierosnaosagiougeorgioukerateas@gmail.com
Instagram: @i.n._agiou_georgiou_kerateas

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Κερατέας


Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Κερατέας

Ο ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται επί της Λεωφόρου Σουνίου στην βορειοδυτική είσοδο της Κερατέας. Χρονολογείται στους όψιμους μεταβυζαντινούς χρόνους (επιγραφή δίπλα στην είσοδο τοποθετεί το ναό στα 1905).

Ο ναός έχει κτιστεί στη θέση παλιότερου ναού με το ίδιο όνομα, που βρισκόταν λίγο βορειότερα στο λοφίσκο και καταστράφηκε πιθανότατα γύρω στα 1700 από πειρατές, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους ναούς της περιοχής Μεσογείων.

Τα πολλά στοιχεία γεωμετρίας και συμμετρίας που παρουσιάζει ο ναός, τα πολλά ανοίγματα όπως και η μορφή του τρούλλου με το μικρό σχετικά μέγεθος του, αποτελούν ένδειξη των δυτικών επιδράσεων στη ναοδομία.

Το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στους κατοίκους της περιοχής και στις αρχές καλοκαιριού, πλήθος κόσμου συρρέει την ημέρα της πανηγύρεως.

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Κερατέας.

Διεύθυνση: Πλ. Βασιλέως Γεωργίου, 19001
Τηλ.: 22990 69205
Fax: 22990 69205

Ιερός Ναός Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) Κερατέας


Ιερός Ναός Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) Κερατέας

Η Παναγία Γκαρικά βρίσκεται ανατολικά της Κερατέας σε μια απόσταση 3.5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, κτισμένη σε ένα λοφίσκο σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία κατάφυτη με πεύκα και ελαιόδεντρα, με περιβόλια και αμπέλια.

Πρόκειται για ένα ναό των μεταβυζαντινών χρόνων του 18ου αιώνος που έχει υποστεί όμως αρκετές ανακαινίσεις και μετατροπές. Η πρώτη ανακαίνιση έγινε το έτος 1865. Χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο πέτρινο καμπαναριό με τις 6 καμπάνες στην είσοδο του περιβόλου, που προστέθηκε στην πρόσφατη ανακαίνιση του 2002. Στην τοιχοποιία είναι εμφανείς και οι προσθέσεις παλαιοχριστιανικών γλυπτών μελών.

Το όνομα Γκαρικά αποτελεί ονομασία της περιοχής και όχι προσωνύμιο της Παναγίας. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, η ευρύτερη περιοχή ονομαζότανε Γκαρικά και όταν κτίστηκε η εκκλησία πήρε το όνομα της περιοχής για να την ξεχωρίσουν ή να την αντιδιαστείλουν με άλλους ναούς της Παναγίας (π.χ. την Παναγία την Αμάχαιρη). Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η ονομασία Γκαρικά χρησιμοποιείται σαν προσωνύμιο της Παναγίας, από την αρβανίτικη λέξη γκούρ-κα (=πέτρες έχει) δηλαδή η Παναγία που έχει πέτρες, προφανώς βασιζόμενη στη χαρακτηριστική πέτρινη τοιχοποιία του ναού (εσωτερικά και εξωτερικά).

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και παρόλο που δεν είναι δισυπόστατος ναός, εορτάζει και της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι ένα εξωκκλήσι πολύ δημοφιλές και αγαπητό στους κατοίκους. Κατά τις μέρες των πανηγύρεων, συρρέει πολύς κόσμος, μοιράζεται φαγητό (το παραδοσιακό Κορμπάνι) και οργανώνονται εκδηλώσεις από το Δήμο.

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κερατέας

Διεύθυνση: Πλ. Καλυβίων, 19010
Τηλ.: 22990 66440
Fax: 22990 66440

Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Θορικού Κερατέας


Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Θορικού Κερατέας

Η ιστορία του Ιερού Ναού αρχίζει τό 1982 όταν σε μια νύκτα κατασκευάζεται στήν κορυφή της χερσονήσου στο Τουρκολίμανο Κερατέας, μέ δαπάνη του τότε Συλλόγου οικιστών Αγ. Μαρίνας η βάση πάνω στην οποία αργότερα θά χτιστεί τό μικρό εκκλησάκι.

Ο πρώτος (μικρός) Ιερός Ναός χτίστηκε με τη βοήθεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 1986, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το πρωί της επομένης ημέρας το εκκλησάκι είναι σχεδόν έτοιμο, όμως η επέμβαση της Αστυνομίας σταμάτησε τις εργασίες. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Αὐγούστου 1986 κατεδαφίστηκε από τον τότε Δήμο Κερατέας παρουσία ισχυρής Αστυνομικής δύναμης.

Όμως πριν ξημερώσει οι κάτοικοι με μιά πρωτοφανή κινητοποίηση ξανάχτισαν το μικρό εκκλησάκι προσφέροντας ο καθένας εθελοντικά ότι είχε, οικοδομικά υλικά, εργασία κλπ. Στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου της 9ης Αυγούστου 1986 το ἐκκλησάκι στέκει στην κορυφή του λόφου με την αστυνομία να μην επεμβαίνει.

Από τότε αρχίζει ένας αγώνας χρόνων για την νομιμοποίησή του το οποίο κατορθώθηκε μετά από αμέτρητες επισκέψεις, υπομνήματα, αναφορές προς όλες τις Αρχές και τα Υπουργεία. Τελικώς με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, την 24η Νοεμβρίου 1988, παραχωρείται στόν Δήμο Κερατέας κατά χρήση, έκταση 499,20 τ.μ. για την ανέγερση του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία. Την 18η Απριλίου 1989 συντάσσεται και υπογράφεται από τόν Δασάρχη Λαυρίου και τον Δήμαρχο Κερατέας το σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης στην παραχωρηθείσα έκταση.

Τον Δεκέμβριο του 2004, ιδρύεται η Ενορία του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Θορικού Κερατέας που περιλαμβάνει τις περιοχές «Αγία Μαρίνα», «Τσονίμα», «Περιγιάλι», «Πανόραμα» και «Συρί» και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 252/13-12-2004) το Προεδρικό Διάταγμα της ιδρύσεώς της.

Είναι από τις ομορφότερες εκκλησιές της Αττικής σε ένα υπέροχο σημείο, μεγάλη, επιβλητική και με ιδανική θέα από όλες τις μεριές προς τη θάλασσα του Αιγαίου.

Διεύθυνση: Θορικό Κερατέας, θέση Τουρκολίμανο, Τ.Θ. 9106, 19001, Κερατέα
Τηλ.: 22920 40481
Fax: 22990 40482
Τηλ. του Ιερέως: 6939 877629
E-mail: prof.iliasthorikou@imml.gr
Web: ieros-naos-profitou-ilia.blogspot.com
Facebook: Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Θορικού Κερατέας

Ιερός Ναός Άγιου Νικόλαου Θορικού Λαύριο


Ιερός Ναός Άγιου Νικόλαου Θορικού Λαύριο

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Θορικό, βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση, στην κορυφή του λόφου της ιστορικής χερσονήσου του Αγίου Νικολάου, στο δρόμο προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, με υπέροχη θέα τον όρμο του Θορικού, το Λαύριο και τη Μακρόνησο.

Ο ναός ανήκει στο Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής Λαυρίου. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου την 6η Δεκεμβρίου με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία.

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Λαυρίου.

Διεύθυνση: Αγίας Παρασκευής και Λαζαρίδου, 19500
Τηλ.: 22920 25336

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Πλάκα Κερατέας


Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Πλάκα Κερατέας

Γραφικός ναός μέσα στην καταπράσινη Πλάκα Κερατέας, με εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρο.

Διεύθυνση: Λεωφ. Πλάκας 30, Πλάκα 190 01

Καθεδρικός Ναός Αγίας Παρασκευής


Καθεδρικός Ναός Αγίας Παρασκευής

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, πολιούχος του Λαυρίου εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Η θέση του ναού έχει σχέση με τη χριστιανική λατρεία, καθώς στα βόρεια του ναού έχει ανακαλυφθεί νεκροταφείο της υστερορωμαικής εποχής όπου υπήρχε 'το παρεκκλήσι του Επαμεινώνδα'. Η παράδοση αναφέρει ότι εκεί βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, προς τιμής της οποίας ανεγέρθηκε ο ναός.

Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να έχει ανεγερθεί μεταξύ των ετών 1876 και 1880 και στην αρχική του μορφή δεν είχε τους δύο ενσωματωμένους σ’ αυτόν πύργους κωδωνοστασίων.

Αντίθετα είχε ένα χαμηλό κωδονοστάσιο, προς τη βορεινή πλευρά του και σε μικρή απόσταση από αυτήν, με ύψος που μόλις έφθανε τη βάση της άνω σειράς των παραθύρων.

Διεύθυνση: Αγίας Παρασκευής και Λαζαρίδου, Λαύριο, 19500
Τηλ.: 22920 25336
E-mail: enoriaapl@gmail.com
Web: agiaparaskevilavrio.gr

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Λαυρίου


Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Λαυρίου

Ο Ναός του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στο λόφο που υψώνεται δυτικά της συνοικίας της Νεάπολης. Άρχισε να κτίζεται αμέσως μετά την ίδρυση της πόλης το 1865, προς τιμήν του Ανδρέα Κορδέλλα, εμπνευστή και θεμελιωτή του Νεότερου Λαυρίου. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν το 1860 ενώ η κατασκευή ολόκληρου του Ναού ολοκληρώθηκε το 1910, χρονολογία κατά την οποία, ο Ναός αποτέλεσε τη Μητρόπολη του Λαυρίου.

Είναι βασιλική με τρούλο, με πολλά νεοκλασικά και βυζαντινά στοιχεία. Ενδιαφέρον μεγάλο παρουσιάζει το νεοκλασικό καμπαναριό του ναού που φτιάχτηκε στα χυτήρια της Ελληνικής και το οποίο φέρει αναποδογυρισμένο περίγραμμα οστράκου στη βάση του, μοτίβο που ηχεί στο συγκεκριμένο τμήμα του ναού.

Διεύθυνση: Αγίου Ανδρέα 4, 19500 Λαύριο Αττικής
Τηλ.: 22920 22411
Web: agiosandreaslavriou.com
Youtube: Ενοριακή Κοινωνία

Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Λαύριο


Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Λαύριο

Γύρω στα 1905- 1906 η συνοικία του Κυπριανού αποκτά και ορθόδοξο ναό, την Ευαγγελίστρια, στο νότιο λόφο της συνοικίας. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ναού, υπολογίζεται ότι έγινε περί τα 1910. Είναι σταυροειδής με οκταγωνικό τρούλο και φέρει αρκετά νεοκλασικά στοιχεία.

Τα νεοκλασικά μοτίβα - ακροκέραμοι, αετώματα, αψίδες από γυψοκονίαμα – το λείο των επιφανειών και βασικά η αδρή εξατομίκευση των μερών - που αντιστρατεύεται τη γραφικότητα - καθιστούν το νεοκλασικό στοιχείο επικρατέστερο από τη βυζαντινή διάθεση.

Διεύθυνση: Ευαγγελίστριας 195 00 Λαύριο
Τηλ.: 6946 877250
E-mail: kospap1972@hotmail.com

Καθολική Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Λαύριο


Καθολική Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Λαύριο

Τα εγκαίνια του Ναού της Αγίας Βαρβάρας, βόρεια της εργατικής συνοικίας του Κυπριανού, έγιναν στις 4-12-1881. Η Αγία Βαρβάρα βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στη συνοικία του Κυπριανού.

Από αρχιτεκτονικής πλευράς, κυρίαρχη είναι η πετυχημένη σύνθεση των γοτθικών και νεοκλασικών στοιχείων που την καθιστούν αρκετά σημαντική. Οι γοτθικισμοί της μαρτυρούν το γεγονός ότι είναι ναός των Καθολικών, ενώ δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι αποτελεί ένα πολύ σπάνιο δείγμα του συγκεκριμένου ύφους στον τόπο μας.

Επίσης στον εσωτερικό διάκοσμο του ιερού του ναού, ιδιαίτερα χαρακτηριστικές και ενδιαφέρουσες είναι δύο εξαιρετικές τοιχογραφίες του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή και της Αγ. Κλημεντίνης που αποτελούν αφιερώματα στον I.B. Serpieri και στη γυναίκα του Κλημεντίνη.

Διεύθυνση: Κυπριανός, 19500 Λαύριο
Τηλ.: 22920 25039

Ιερός Ναός Αγίου Νεκτάριου Καμάριζα


Ιερός Ναός Αγίου Νεκτάριου Καμάριζα

Ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου, που παλαιότερα ονομαζόταν Καμάριζα και ήταν το κέντρο των μεταλλευτικών έργων του Λαυρίου τόσο στην αρχαιότητα όσο και στους νεότερους χρόνους.

Ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Βιτάλη, σε ανάμνηση του περάσματος του Αγίου Νεκταρίου από την περιοχή. Άρχισε να κτίζεται το 1966 και από το 1972 λειτουργεί ως Ιερό Προσκύνημα, προσελκύοντας πλήθη πιστών από όλη την Ελλάδα.

Αρχιτεκτονικά είναι σταυροειδής με τρούλο και ακολουθεί τον βυζαντινό ρυθμό. Γύρω του έχουν προσαρτηθεί πολλά προσκτίσματα και παρεκκλήσια. Εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα κοίμησης του Αγίου Νεκταρίου, και στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του.

Διεύθυνση: Άγιος Κωνσταντίνος - Καμάριζα, 195 00
Τηλ.: 22920 24312
E-mail: proskinima.kamarizis@gmail.com
Facebook: Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Καμάριζα


Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Καμάριζα

Ο παραδοσιακός πέτρινος ναός βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος μέσα στον εθνικό δρυμό του Σουνίου περιστοιχισμένος από πεύκα.

Διεύθυνση: Άγιος Κωνσταντίνος, 19500
Τηλ.: 22910 41464

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Ρώσου Λαύριο


Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Ρώσου Λαύριο

Πολύ γραφικό και όμορφο ξωκλήσι, με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο των ορυχείων.

Διεύθυνση: Λαύριο 195 00
Τηλ.: 22920 26848
Fax: 22920 26848

Ιερός Ναός Αγίας Ελεούσας Λεγρενά


Ιερός Ναός Αγίας Ελεούσας Λεγρενά

Ένας όμορφος ναός που δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού των Λεγρενών, με υπέροχη θέα.

Διεύθυνση: Λεωφ. Θησέως, Λεγρενά 195 00
Τηλ.: 22920 51913
Κινητό: 6972 865569